Rabothytta Hut, Norway

The Norwegian Tourist Association’s 500th hiking hut, the Rabothytta, was designed by Jarmund/Vigsnæs Arkitekter and opened in August 2014. The brief was specific: the hut had to withstand extreme weather conditions while in no way impacting on the stunning natural surroundings. Jarmund/Vigsnæs envisaged a compact structure that could be enveloped by the wind and the weather without any protruding segments. It was created out of Kebony wood which is not only light but extremely hard-wearing, and also patinates to complement the grey rocks of the mountains. Floor-to-ceiling windows face the nearby lake bringing outside in. At 1,200m and many kilometres from the nearest road, all materials had to be brought in by helicopter while the construction team hiked and skied in.

Subscribe to our newsletter

To receive news, updates and extras for all your design needs.

Follow us